Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Indul a kórházkeringő

2012.08.02

Csongrád megye - Egy hónap türelmi idő után ma életbe lép az egészségügy új rendszere. Az átszervezés megyénkben a makói kórházat érinti a legsúlyosabban: megszűnik a gyermekosztály. Szentesen a főigazgató szerint nem lesz jelentős a változás, bár arról, megmarad-e az ortopédiai ellátás, még nincs megnyugtató hír. Az új rendszer lényege: utazik a beteg a legjobb orvosokért, műszerekért.
Átalakult július elsejétől a kórházi és betegirányítási rend. Országosan 15 kórházban szűnt meg a sebészet, a belgyógyászat és a szülészet – ezeken a környékeken az érintetteknek a lakóhelyüktől távolabb lévő, de elvileg jobban felkészült – képzettebb orvosokat foglalkoztató, jobb műszerekkel rendelkező – kórházakba kell menniük. Egy hónapos türelmi idő után mától érvényes az új rend.

A gyógyító ágyak 5 százalékát szüntette meg a szaktárca, három progresszivitási kategóriába sorolva az osztályokat. Az alapszinthez a rutinbeavatkozások tartoznak, a középszinthez a komolyabb, de nem életet veszélyeztető ellátások, a bonyolult, speciális tudást és tapasztalatot igénylő esetek ellátása a felső szinthez.

Ezek alapján írták újra a betegirányítási rendet, amelyet a háziorvosoknak, mentőknek, betegeknek újra kell tanulniuk. Ehhez ad segítséget a tek2012.gyemszi.hu: keresőkkel, térképekkel mutatja be, hogy az egyes településeken élő betegek melyik ellátást hol kapják meg.

Több mint 30-féle ellátásért kell például Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is. A vásárhelyiek helyben remélhetnek gyógyírt belgyógyászati vagy épp csecsemő- és gyermekgyógyászati esetekben, de csecsemő és gyermek fül-, orr-, gégegyógyászért például Szentesre, pszichiátriai kezelésért Makóra kell utazniuk. A hagymavárosiak ugyanezt az útvonalat neurológiai, reumatológiai panaszok esetén járják be.
Korábban beszámoltunk róla: a deszki kórházban nem történt lényeges változás. A Szegedi Tudományegyetem klinikáinak eddig is minden szintű ellátási kötelezettségei voltak. Egyedül az infektológia progresszivitási szintje módosult 3-asról 2-esre, de ágyat vagy osztályt egyik intézet sem vesztett. A hódmezővásárhelyi változásokról nem kaptunk információt, sem az intézmény vezetőjétől, sem a fenntartó GYEMSZI-től.

Forrás: Délvilág

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.